ninaniksan написа:
Здравейте ,
Имам един въпрос , синът ми е на 2 г и 3 месеца и казва само към 20 думички.Вкъсти се говори бг. в градината френски (там е от около2 месеца ) а преди живеехме в англоговоряща среда , кажете ми тряба ли да посетя логопед и на какъв език , в къщи слуша английска музика и английски филмчета , тананика всяка мелодия , която чуе,може ли да ми кажете на какъв език трябва да му се говори в къщи . и какви упражнения да правим.
Мерси предварително.
Добре е в ранния етап, когато детето проговаря, да не се учи едновременно на няколко езика. Усвояването на един език е голямо изпитание, колко повече няколко. При децата от смесени семейства, при които единият родител говори един език, а другият различен (билингви), доста по-често се наблюдават проблеми в езиковото развитие, отколкото при децата, израсващи в среда, в която се сблъскват само с един език.
Езикът е изключително сложна структура. Той съдържа не само думи, а и специфична граматическа структура. Отделно всеки език има специфична фонетика (Сравнете само френското "Р" с английското и българското). Също варира и в интонация, мелодика и др. Човек е пригоден да усвоява един език в първите си години. Всеки следващ език е огромно натоварване. Билингвите понякога се справят нормално и с два езика, но три са наистина много
Съветът ми е да ограничите, доколкото е възможно, комуникацията с детето само до един език (който ще му е най-важен през следващите няколко години), докато езикът бъде усвоен. В противен случай поставяте детето пред два пъти по-трудна задача.
Искам обаче да ви успокоя, до три годишна възраст не може да се говори за нищо твърде обезпокоително, след като дори в такива условия все пак говори, макар и малко.
Изводи и генерални заключения преди три не могат да се правят. В старите учебници по логопедия дори пишеше, че преди три е недопустимо да се работи с логопед (с което аз лично не съм съгласен).
Все пак, не разчитайте само на форума. Доколкото разбирам, живеете в развита европейска държава. Посъветвайте се и с местни специалисти, като обясните ситуацията. Разбира се, че има полза от форума, но е грешка да се смята, че посещението на форум е равносилно от лично посещение при специалист.